torsdag 17 januari 2013

Syror i samarbete med Johan!

Ättiksyra: Svag Den kemiska beteckningen för Etansyra/Ättiksyra är ( CH3COOH). Ättiksyra stelnar redan vi 17°c. Ättiksyra kan framställas genom mÃ¥nga olika kemiska reaktioner. Ättiksyra andvända ofta i matlagning och vid inlägg av gurka och strömming. Ättiksyra används ocksÃ¥ som fönsterputs.  


Saltsyra: Stark Den kemiska betäckning för saltsyra är HCI. Saltsyran kan lätt bli gas men återgår sedan till droppar igen. Saltsyra är en blandning utav gasen väteklorid och vatten. Saltsyra är mycket frätande och har en stickande lukt.

Vätejon: Vätejoner finns i alla syror Men svagare syror släpper inte ifrån sig lika många vätejoner som starka syror.

Svavelsyra: Den kemiska betäckningen för svavelsyra är (H2SO4). Svavelsyra luktar ingenting och den har en hög densitet. Den kan vara seg. Svavelsyra absorberar vatten vilket är lite speciellt. Den har används för att fånga upp fukt mellan fönsterna.

Salpetersyra: Stark. Den kemiska beteckningen för salpetersyra är (HNO3). Syran måste förvaras där det är mörkt annars kan den sönderdelas utav solljus. Salpetersyra Kan kan gulfärga protein Det kan man se genom att droppa lite utav syran på sin nagel. Efter ett tag så blir nageln gul. Eftersom att syran reagerar på oädla metaller.

Det finns en regel som heter SIV=syra i vatten står den för. Det betyder att man inte får hälla vatten i syra och men man kan hälla syra i vatten. Häller man vatten i syra kan det bli varmt och börga koka.

Mjölksyra: Svag Det finns tvÃ¥ sorters mjölksyror. Det som produceras i kroppen när vi anstränger oss och det som andvänds i fil och yogurt. Den som tillverkats i kroppen är inte mjölk utan stärkelse frÃ¥n majs och potatis. Den kemiska betekninen är 

 
 
Starkt frätande.

Hälsofarlig.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar