måndag 11 november 2013

Sammanfattning " Den färdiga versonen" ;)

Sammanfattning

Jag har läst en bok som heter ”Den utvalde” den är skriven utav Lois Lowry.

Jonas är en pojke som bor i ett mycket annorlunda samhälle som kallas Enahanda. Enahanda är en framtida värld är som uppbyggt på regler. Om man inte följer alla regler så blir man utsparkar ur samhället och då hamnar man i annorstäders, men i boken får man aldrig reda på vad annorstädes är. 
Jonas bor en familjeenhet, han har en mamma, pappa och en lilla syster. Alla familjer betår utav två föräldrar och två barn.

Varje år i December så har man något som kallas decembercermoni. 
Det börjar med att man föds på ett nybarnscenter utav födelsemödrar. Efter ett år så är det decembercermoni. Då får nybarnen ett hem eller en familj. Då kallas nybarnen för ettor. Sedan så fortsätter det så och när man är nia te.x så får man en cykel.

Men när man är elva och det närmar sig december då man går från elve till tolva så är alla nervösa. Det är nämligen den sista ceremonin för elvorna. Dagen då det är decemberceremoni sitter Jonas och alla andra elvor i en hörsalen. Äldrekommittén som sitter längst fram och det är dom som bestämmer vilka arbeten som elvorna kommer att få.
När äldrekommittén till sist kommer till Jonas så får han det hedrade uppdraget att utbilda sig till minnesbevarare. Bara en tolva var tionde år får det hedrade uppdraget. Men Jonas blev lite rädd för att han visste att för tio år sedan så misslyckades man att utbilda en ny minnes bevararare. Jonas visste hur misslyckadet gick till för man fick inte prata om det.

Några dagar efter att decembercermonin var så ska Jonas gå till sin första utbildnings dag. Han är väldigt nervös.
Jonas och minnesbevararen bekantar sig med varandra och dom kommer väldigt bra överens. Sedan så ska Jonas få sitt första minne från minnesbevararen. Jonas lägger sig på en säng och känner hur minnesbevararen lägger sina stora händer på hans rygg medans Jonas somnar in.
Minnet handlar om snö och stora backar som man åker kälke i. Jonas är helt förbluffa över vad han upplevt.

När Jonas kommer hem från sin första utbildningsdag så möts han av ett litet nybarn som ligger i en vagga, en liten kille. Jonas ser något speciellt med nybarnet, han har samma ljusa för på ögenen som Jonas skälv.
Jonas pappa kommer in i rummet och säger att nybarnet heter Gabriel. Han kunde inte kunde sova på nätterna så han ska få komma hem till dom . Men blir det inte bättre så får han kanske får befrias.     

Av: Jakob Karlsson

1 kommentar:

  1. +
    Du har fått med det viktigaste ur boken.
    Stycket när du berättar om decemberceremonin är skrivet på ett tydligt sätt


    Jag tycker att du kan bearbeta slutet på din sammanfattning. Dels byter du berättarperspektiv i allra sista ordet och dels tycker jag att sammanfattningen avslutas lite för abrupt. Kanske du kan ha med en avslutande mening om vad det innebär att Gabriel får komma hem till Jonas familj? Man förstår inte varför han är viktig för historien så som det är formulerat nu.

    SvaraRadera